|
GUSTO | V.
évfolyam 3. szám | http://www.gusto.hu/ Húsvasaló
A
Húsvasaló ötlete egy kalandvágyó fiatalember fejéből pattant ki.
Puha Róbert sosem elégedett meg a szokványos dolgokkal. Szekszárdon
kijárta a vendéglátóipari sulit, aztán erre-arra kalandozott, szórta
a jobbnál jobb ötleteket. Egy idő után azonban elege lett a szakmailag
megalapozatlan dirigálásokból, és elhatározta, hogy a saját lábára
áll.Ekkor nyitotta meg síppal-dobbal
Bakonyi Húsvasalda névre hallgató kisvendéglőjét Balatonmárián. Hogy
nem csak az inget, az ágyneműt, hanem a húst is ki lehet vasalni,
azt maga Puha Róbert találta föl. Ő maga sem emlékszik már pontosan
az előzményekre, lehet, hogy a nővére említett valami ilyesmit egy
egri konferenciáról hazatérőben, de az is lehet, hogy nem. A nővér
mindenesetre nem emlékszik rá. Hogyan működik a húsvasalás? Nagyon
egyszerűen. Tulajdonképpen a kontaktgrill romantikusabb változatáról
van szó, alul a sütőlap, felül a vasaló az úr. Most persze többen
arra a faszenes, krokodilfogú, súlyos öntöttvas nehezékre gondolnak,
amit annak idején diszkoszvető mozdulatokkal lehetett csak beizzítani.
Nos, ezúttal egy szelídebb, polgáribb vasalót kell elképzelnünk.
Ez könnyebb is, sportosabb is, nem nyomja ki a szuszt a húsból.
Szóval az ötlet megszületett, kipróbáltatott, és jónak találtatott.
A balatoni nyári szezonban jól is működött, de ahogy a nyaralók elvonultak,
mint a vadludak, jött a remeteélet. Az ilyen élet, nem élet, gondolta
Puha Róbert, és élete hajóját visszakormányozta a tanulóévek kikötőjébe.
Szekszárd mégiscsak egy helyes kisváros, az egykori polgári élet
relikviáival, nosza, építsük fel a hajdan volt miliőt, és vasaljunk
húst a vasalt ingben érkező polgároknak.
Polgári világ
Persze,
ahogy a nóta mondja, egyedül nem megy, Róbert is talált magának
vállalkozó szellemű partnert. Két évvel ezelőtt aztán teljes
gőzzel beindulhatott a húsvasalás. Előbb még a markoló kikapott
néhány köbméter földet közel a belváros szívéhez, és megépült a
vadiúj pince, nyerstéglából kirakva, folytatva a szekszárdi pincegótika
és -romanika hagyományát. Ettől a téglamániás-rusztikus vonástól
eltekintve azonban minden a két világháború közötti időszak hangulatát
igyekszik feleleveníteni. A Zsolnay készlet, a lámpák, a székek,
az asztalok, a sarokban figyelő ódon rádió. De a legfontosabb,
amihez Róbert körömszakadtáig ragaszkodott, az a kandalló. A
vendég leereszkedik a meredek lépcsőn, és az első, amivel szembetalálja
magát, a rusztikus kandallóban lobogó tűz. És a polgárt elönti
a melegség, az otthon érzetét pedig tovább hevíti a sok finom,
intim fény. A rádióból aggasztó hírek helyett finom és igényes
jazzmuzsika szól. Kornél Kovács and his friends. Itt dobog a
város szíve, a blues és a jazz amúgy a Húsvasaló polgári világának
másik arca. Mert az étterem egyik részlege hamisítatlan blues-jazz
kocsma, ahol minden este igen élénk a forgalom, egy héten egyszer
élő zene, koncert, tehetséges formációk fordulnak meg errefelé.
Egyelőre tagadhatatlanul nagyobb a jazzbarlang forgalma, de ezek
a fiatalok egyszer felnőnek, és komoly vagy komolytalan üzletemberként
munkaebédeket és -vacsorákat abszolválnak majd a Húsvasaló polgáribb
felében.
Mediterraneo ungherese
Na, de nézzük az étlapot! Gerincét
a magyaros-mediterrán étkek sora alkotja, persze nem egy tányéron.
Ki ide betér, egészségesen és kevésbé gyomorbarát módon is áldozhat
a gasztronómia isteneinek oltárán. Teletömheti magát dödöllével,
vaddal, nehéz súlyú húsokkal, vagy akár szarvasgombával, de könnyű
jércemell filék is várják, hogy az értő női kéz kilapítsa őket.
Merthogy a szakács Puha Róbert kedvese, szerelemgyerek tehát itt
minden íz, amelyeket együtt főznek ki a szorgos hétköznapok valamelyikén.
Öt-hatféle hús pácolódik folyamatosan, választék tehát akad. Körítésnek
meg vagy tizenötféle salátát mixelnek. Hogy honnan a mediterrán
világ iránti olthatatlan szerelem? Puha Róbert úgy vágyakozik a
toszkán dombok után, mintha előző életében firenzei polgár lett
volna. Jár is oda meglehetős rendszerességgel, mintha csak hazalátogatna.
Vagyunk ezzel így néhányan. Mármint a vággyal. Hát innen a fűszerek,
a húsok és mindenféle zöldek aránya, rakománya, a napsütötte ízek,
színek, illatok a pincerestaurant meghitt félhomályában. Na és
persze a borok sem hiányozhatnak ebből a félig olasz tájképből.
A választék elsőrangú, a hangsúly érthető módon a szekszárdiakra
esik, de a világ más tájai is megtalálhatók a borlapon. A választás
szabadsága bármely európai polgárnak adott, a legtöbben biztos
szekszárdit választanak majd, hiszen ezért jöttek, nem?
Szellemes
puliszka
Taklerék
borkóstolója után célozzuk meg a Húsvasalót, borosgazdánktól elkunyeráljuk
a 2003-as Kékfrankos szelekciót meg a Regnum küvét, így két megkezdett
palackkal állítunk be a katakombába. Szemük se rebben, hogy kintről
hozzuk a bort, ha a Takler Feri azt üzeni, akkor úgy van jól, persze,
hogy ahhoz rendelünk ételt. Előbb azért keresünk valami fehérbort
is, meg hozzá való fehér húst. A Chateau Kajmád Tolnai Chardonnay-hoz
Csáky módra készült pulykamellet rendelünk, ezt kivételesen nem
vasalják, ez gyűrötten az igazi. Tudniillik bacont és lecsót halmoznak
a húsra, felcsavarják, mint a szőnyeget, aztán kisütik, és burgonyás
gánicával körítik, arra meg pirított hagyma hull, akár az égi manna.
Vidám egy étel, kívül-belül kifogástalan, szó nem érheti a ház
elejét, de azt hiszem, nem előétel szerepre szánta a séf. De ha
már pulyka, legyen kövér. Übereljük szarvasgombás bélszínnel, hozzá
mandulás puliszka, szellemes párosítás. Itt már érezni a vasaló
nyomát, de semmi vonalasság, laza és rugalmas ízgörbék, a szarvasgomba
fokozza az izgalmat, növeli a lendületet, ahogy a nagykönyvben
meg van írva. Először a kékfrankossal próbálkozunk. Ez egy optimista
bor, tele kacagással és komoly gyümölcshányaddal, a teste is megvan
hozzá, de szerintem a Regnum lesz az igazi. Igen, ezt határozottan
a bélszínhez hangolták vagy fordítva. Végül is mindegy, a hatás
tökéletes. Még futja desszertre az erőnkből. Mák, alma és meggy
triója a rétesben, fahéjas meggylekvárral nyakon öntve. Valami
perverz ötlettől vezérelve a kékfrankossal öblítem le, és láss
csodát, mégsem léptük át a normalitás határait. Vagy mégis?
Szerző:
Kling József |
|